In november 2012 ben ik afgestudeerd als Cranio-sacraal therapeut bij de opleiding cranio - sacraal therapie (Upledger Instituut). Dit is een methode die zich richt op de behandeling van de mens als geheel, met gebruikmaking van specifieke, subtiele technieken, zowel in de lichamelijke aanraking als in therapeutische dialoog. De therapie richt zich op de ontspanning of het ontbreken van deze spanning, van de perifere fascie (bindweefsel) en op de fascie rondom het centraal zenuwstelsel. Voorts richt de therapie zich op de beweeglijkheid van schedel en wervelkolom.

Ons hele lichaam kan goed functioneren dankzij de elasticiteit van ons bindweefsel. Door lichamelijke of emotionele/psychische problemen kan de elasticiteit van dit bindweefsel aangetast worden. Dit bindweefsel bevindt zich in ons hele lichaam en is onderling met elkaar verbonden. Craniosacraal therapie behandelt het bindweefsel dat zo belangrijk is voor het goed functioneren van ons lichaam.

Een restrictie(bewegingsbeperking) in de fascie kan op diverse manieren (o.a. mechanisch, chemisch, emotioneel) ontstaan. Restricties in perifere fascie hebben invloed op de fascie van het centrale neurologisch systeem, met gevolgen voor het functioneren van het bewegingsapparaat en interne systemen. Restricties hebben dus invloed op alle structuren in het gehele lichaam alsmede op gevoelens en emoties.

Zowel lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, rugpijn, nekklachten of bewegingsbeperkingen kunnen zo behandeld worden. Maar ook klachten zoals slaapstoornissen, buikklachten, lusteloosheid en hyperactiviteit kunnen behandeld worden door Craniosacraal therapie.

De behandelmethode is gericht op het opsporen en behandelen van de oorzaak in het systeem in plaats van op behandeling/verlichting van symptomen. 
Craniosacraal therapie is een holistische therapievorm. D.w.z. dat bij deze therapievorm kunnen zowel lichaam en/of geest behandeld worden.

Het doel van de methode is het vaststellen van belemmeringen in- en het herstellen van een spanningsevenwicht in het faciale en craniosacrale systeem, om zo te komen tot een optimaal vrij, goed functionerend lichaam, in lichamelijk en emotioneel opzicht. Een restrictie in het centrale fasciale systeem, met welke oorzaak dan ook, kan de ontwikkeling en het functioneren van de hersenen en het ruggenmerg ongunstig beïnvloeden, waardoor allerlei problemen kunnen ontstaan. Een restrictie in het perifere fasciale systeem kan leiden tot beperkingen in ketens van spieren, gewrichten en zenuwweefsel met pijn en bewegingsbeperkingen tot gevolg.

De behandeling bestaat uit zachte manuele technieken, die ons bindweefsel ontspannen. Zo kunnen onze organen, spieren, het ruggenmerg of hersenvliezen heilzaam worden behandeld. Ook onze ademhaling, bloedsomloop, ons bewegingssysteem en het zenuwstelsel hebben baat bij de therapie en gaan beter functioneren. Het zelf-genezend vermogen van het lichaam wordt zo gestimuleerd.

Het positieve effect van de Cranio-sacraal therapie ligt grotendeels in het ondersteunen van het natuurlijke, zelfherstellende vermogen van de fysiologie van het lichaam van de patiënt. Daardoor wordt niet ‘n ziekte maar een systeem behandeld. Hierin verschilt de Cranio-sacraal therapie wezenlijk van andere reguliere op beweging gerichte therapieën, waarin de behandeling veel meer symptoomgericht is.
Om patiënten te kunnen ondersteunen in hun emotionele blokkades heb ik naast de technieken, geleerd in de opleiding Cranio-sacraal therapie tevens een cursus focussen en een cursus mindfulness gevolgd.

Deze therapievorm valt onder de complementaire gezondheidszorg en kan daarom als zodanig ook niet onder fysiotherapie worden gedeclareerd. U ontvangt een factuur die u zelf moet betalen. Nadien kunt u deze factuur indienen bij uw zorgverzekering. Afhankelijk van uw aanvullende verzekering krijgt u al dan niet een gedeeltelijke/gehele vergoeding van de behandeling. U kunt bij uw zorgverzekering navragen hoe de vergoeding voor Cranio-sacraal therapie geregeld is. Het tarief voor een Cranio-sacraal behandeling bedraagt 85 euro. Een behandeling duurt de eerste keer meestal 1 tot 1,5 uur. Iedere volgende behandeling zal maximaal 1 uur duren.

Tijdens de eerste afspraak zal ik u een behandelovereenkomst, de algemene betalingsvoorwaarden en een privacy document overhandigen. Tevens kunt u deze documenten vinden bij interessante links, ze daar downloaden en eventueel de documenten bij de eerste afspraak al ingevuld mee terug nemen.

In een open therapeutische setting is heldere communicatie belangrijk. Klachten of problemen met betrekking tot de therapeut en/of de omstandigheden, tijdens of ten gevolge van de behandeling moeten en kunnen altijd besproken worden, in eerste instantie met de therapeut. Indien dit onverhoopt niet tot een oplossing leidt, dan kunt u zich via het VBAG wenden tot een vertrouwenspersoon. In ernstige gevallen is het mogelijk een officiële klacht in te dienen. Op de website van het VBAG vindt u informatie betreffende de Klachtenregeling (Quasir), het Tuchtrecht (TCZ) en de Beroepscode van de Cranio-sacraal therapeut. (link: https://vbag.nl/algemene-informatie/klachten.html ) 

Verdere informatie kunt u vinden op de pagina van het VBAG en het RCBZ
Tevens kunt u verdere informatie vinden op de pagina van Cranio Nederland

In 2014 ben ik gestart met verdere verdieping van de Cranio-sacraal therapie door de opleiding Cranio-visceraal therapie te volgen. Deze behandelmethode geeft een extra verdieping en richt zich m.n. op blokkades in het orgaansysteem van ons lichaam. Verdere informatie vindt u onder het kopje Cranio-visceraal therapie.

Als Craniosacraal therapeut ben ik aangesloten bij de beroepsvereniging VBAG / RBCZ / Cranio Nederland