Directe toegang fysiotherapie

Vanaf 1 januari 2006 heeft u in principe geen verwijsbriefje meer nodig voor de fysiotherapeut. Dat heeft voordelen. Zo komt u ‘direct’ bij de specialist in beweging terecht. Zodat u weer ‘direct’ kunt beginnen met werken aan uw herstel. Natuurlijk, u mag nog altijd eerst een afspraak maken bij de huisarts. De huisarts blijft sowieso wel de centrale rol spelen in de coördinatie van uw zorg. De fysiotherapeut zal de huisarts blijven informeren, tenzij u aangeeft dat u dat niet wenst. Als u besluit rechtstreeks naar de fysiotherapeut te gaan, dan voert deze eerst een zogenaamde screening uit. Dit betekent dat ik eerst vaststel of u bij de fysiotherapeut aan het juiste adres bent. Zo niet, dan kan ik u bijvoorbeeld doorsturen naar de huisarts. Wanneer u wel behandeld kan worden door de fysiotherapeut, dan kan ik, in overleg met u aan de slag. En dat is wel zo prettig. Immers, hoe sneller u behandeld kunt worden, hoe sneller u herstelt. Deze ook wel genoemde Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie betekent een uitbreiding van de verantwoordelijkheid van uw fysiotherapeut. U wilt immers optimaal behandeld worden en, indien nodig, doorgestuurd worden naar een meer gespecialiseerde collega of huisarts. Vanuit de beroepsorganisatie, het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), wordt een actief beleid gevoerd om continu de kwaliteit van fysiotherapie verder te verhogen. Bijvoorbeeld door wetenschappelijk onderzoek en een verplichting tot bij- en nascholing. Wie aan alle kwaliteitseisen voldoet en ook werkt volgens de richtlijnen van het KNGF, wordt toegelaten tot het kwaliteitsregister fysiotherapie. En pas dan mag een fysiotherapeut zich daadwerkelijk registerfysiotherapeut (www.fysiotherapie.nl) noemen.

In verband echter met gedeeltelijk contractvrij werken is het toch mogelijk dat u gevraagd wordt om toch een verwijzing te halen. Dit omdat u anders in de problemen kunt komen met de vergoeding van de behandelingen.

Bij chronische aandoeningen en als aan huis behandeling noodzakelijk is, heeft U sowieso een verwijskaart nodig.

Voor behandelingen die vallen binnen de complementaire geneeskunde heeft u géén verwijskaart nodig. (Craniosacraal /visceraal therapie en Orthomoleculaire geneeskunde)