Het Mulligan Concept is ontwikkeld door Brian R. Mulligan.
Brian Mulligun is een erkend fysio– en manueeltherapeut uit Wellington, Nieuw Zeeland. Hij is een veelgevraagd internationaal docent in manuele therapie. Zijn speciale interesse is altijd uitgegaan naar de Manuele Therapie sinds hij hier door Stanley Paris in de vroege jaren 60 mee in aanraking werd gebracht. Als zijn grootste inspirator en mentor ziet hij Freddy Kaltenborn, maar behalve deze leverden vele andere waardevolle bijdragen aan zijn ontwikkeling zoals J. Cyriax, G. Maitland, R. Mc Kenzie etc. Internationaal is hij als docent sinds 1972 actief geweest in een enorm aantal landen waaronder de VS, UK, Canada, Australië, Singapore, Duitsland en Nederland.
Voor zijn bijzondere verdiensten voor de fysiotherapie werd hij in Nieuw Zeeland in 1999 benoemd tot lid van verdienste van de NZ Vereniging van Fysiotherapie en ontving hij datzelfde jaar het erelidmaatschap voor het leven van de NZ College voor Fysiotherapie.
Mulligan heeft op een systematische wijze deze twee methoden als eerste met elkaar gecombineerd. Door meer “open minded” om te gaan met bestaande principes heeft hij zowel voor de perifere gewrichten als de wervelkolom nieuw onderzoeks– en behandelsysteem ontwikkeld. Zijn MWM’s (Mobilisation With Movement) voor de perifere gewrichten en SNAG’s (Sustained Natural Apophyseal Glides) voor de wervelkolom, zijn een combinatie van een passieve correctie en een actieve beweging. Met deze techniek wordt indien deze geïndiceerd is, snel en pijnvrij functie teruggewonnen.
Het ontstaan van het Mulligan Concept in de jaren ‘90 blijkt een logische stap in de ontwikkeling van de behandeling van klachten aan het bewegingsapparaat. Gedurende de afgelopen decennia zijn er diverse trends geweest in de wereld van de fysio– en manuele therapie. Sommigen predikten vooral passieve technieken. Anderen legden meer verantwoordelijkheid bij de patiënt en stimuleerden het revalidatieproces via een meer actieve benaderingswijze.
Indicaties / Contra-indicaties
Het Mulligan Concept is op alle centrale en perifere gewrichten toepasbaar, mits er sprake is van een mechanisch probleem. D.w.z. zolang er geen structurele veranderingen hebben plaatsgevonden, kunnen er met het Mulligan Concept duidelijke resultaten worden bereikt.
Aandoeningen die met het Mulligan Concept kunnen worden behandeld:
- Bewegingsklachten van de Wervelkolom
- SI– klachten (Bekkengewrichten)
- Hoofpijnklachten
- Bewegingsklachten van ieder ander gewricht (schouder/elleboog/pols/heup/knie/voet)
Deze Therapie kan eventueel ondersteund worden door Mulligan Taping of Medical Taping.